Artikelen

19-11

Natoer Nijs november 2019

Typisch herfstweer met regen, mist en soms ook nachtvorst. Niet iets om heel erg vrolijk van te worden. De natuur komt in winterrust. Eigenlijk zou ik nu al kunnen stoppen met de waarnemingen, maar: Er is nog best veel te zien hoor. Bijvoorbeeld, nog steeds veel soorten paddenstoelen, mossen, en…vogels. Planten en insecten zijn natuurlijk resp. in diepe rust en insecten (de meeste) zijn dood, verpopt en verstopt. Ook hier zijn echter nog wel soorten die juist nu opvallen. Hieronder iets meer.

 

Vogels


Vrouwtje IJsvogel

Jazeker, vogels. Het meest vallen naast onze tuinsoorten (let even op de media omtrent komende tuintellingen), maar ook ganzen die van en naar de slaapplaatsen vliegen. Een grote slaapplaats is het Fochteloerveen. Hier hebben we afgelopen zaterdagochtend geteld. De aantallen waren best leuk, zoals 8000 Toendrarietganzen, 5500 Kolganzen en verder Grauwe ganzen, enkele Kleine Rietganzen, maar ook 2 a 3 Zeearenden en meer dan 100 Wulpen. De Zeearend profiteert van de vele ganzen. Er zit zeker een verzwakt dier bij, waar de Zeearend op jaagt. Ook bij ons, vooral langs de Nijefeansterwei, maar ook de Nije Drentse Wei en soms ook westelijk Bakkeveen, zitten enkele honderden ganzen, die profiteren van restanten mais, aardappelen en bieten. Tellingen mijnzerzijds leverden zeker 1800 ganzen op.

Meer vogelwaarnemingen:

Bram Dees meldt een IJsvogel langs het fietspad tussen de Nijefeansterwei en Biskop. Ze zijn er nog steeds. Dit jaaris redelijk gunstig geweest voor broedsels. Afwachten is wat de winter gaat doen. Bij strenge vorst, waarbij alle sloten en watertjes zijn bevroren, sterven er meerdere.

 

Keep

Vorige meldde ik al dat Kepen nauwelijks aanwezig zijn. Ook de Vink is wel eens talrijker geweest in het winterhalfjaar. Een stukje in de krant meldde dat het daarom wel eens een strenge winter zou kunnen worden, maar, de aanwezigheid of afwezigheid van , in dit geval, vinken zegt niets over een strenge winter. Ze volgen eenvoudig hun voedsel, dat momenteel niet erg voorradig is. (beukennootjes, maar die oogst is slecht dit jaar). Veel beukennootjes zijn niet “gevuld”. Slechts de korst is gevormd. (Droogte?).

Een late, of nog steeds aanwezige Boomleeuwerik was nog aanwezig op de Heide van Allardsoog.

Houtsnippen zijn op meerdere plekken gemeld, zoals Duurswouderheide, Slotplaats, Duinen.

Ook Kruisbekken laten zich weinig zien, Mogelijk ook een gebrek aan voedsel hier? Of elders beter.

Verder: de trek is nog niet voorbij! Laten gasten, zoals pestvogel kunnen nog best verschijnen. Let er eens op. Ook de Kleine- , en Wilde zwaan kan nog overtrekken.

 

Vlinders

En dan vooral Nachtvlinders. Veel activiteit van de Grote- en Kleine Wintervlinder. Het is paringsgedrag. De vlinders (mannetjes) zijn vliegend te zien in licht, terwijl de vrouwtjes op boomstammen verblijven. Deze lijkt totaal niet op een vinder , maar meer op een vlieg of mug. Je ziet ze bijv. veel boven de Duurswaldmerwei, dwarrelend over de weg in de koplampen van uw auto. Ook andere nachtvlinders zijn nog actief.

 

Paddenstoelen


Gewone Franjezwam

Veel waarnemingen in onze omgeving. Wist u dat onze omgeving een van de beste is in Noord-nederland, aangaande paddenstoelen? De lijst van aanwezige soorten wordt nog steeds uitgebreid! Foto’s is bijgevoegd van de Gewone Franjezwam en de Rechte Koraalzwam. Na een vorstperiode is het aantal echter gedecimeerd. Dan zijn er nog wel diverse soorten houtzwammen te ontdekken. Verdere waarnemingen op onze site.

 

Rechte Koraalzwam
 

Tip: De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl. Kies optie “links”en dan waarnemingen in Bakkeveen. Verder kunt u een kijkje nemen op www.natuurverenigingen-opsterland.nl. Op die site o.a. mededelingen en artikelen van onze vereniging. Meldingen graag weer bij Koert Scholten: Liefst online op: kokoscho@xs4all.nl. Tel nr. 0526-542017.

 
Koert Scholten / november 2019

« terug naar overzicht artikelen