Artikelen

20-10

De vogeltrek is in al zijn facetten weer losgebarsten. Veel meldingen van grote groepen overvliegende ganzen, lijsters, graspiepers, veldleeuweriken, vinken en kepen. Wat zien wij er nou van in ons dorp? Goeie vraag. De meeste trek is merkbaar langs de kust en het IJsselmeer, maar ook vanaf trek(tel)posten. Een uurtje geduldig opletten wat er overvliegt kan desnoods ook gewoon vanuit de tuin….Op een ochtend, 18 oktober, een tweetal uurtjes geteld vanuit de tuin. Enkele honderden Vinken, een enorme groep (90 bijeen) Kepen, Sijsjes, Veldleeuwerik, Koperwiek , Zanglijsteren Kramsvogel, maar ook Kol-, Toendrariet-, en Grauwe ganzen trokken over. Later op de dag een Bladkoninkjebij Ecofeen…Vanaf Ameland breikte mij het bericht van honderden overtrekkende Buizerds, (totaal plm 800 vogels!!). Ja de eilanden zijn wat dat betreft spekkoper. Op zo’n moment vliegt het me aan. Ik moet weg, vogelen. Gelukkig was ik net terug van een weekje Texel en had ik mijn portie ruim gehad Krenten in de pap (niet jaloers worden!): Blauwstaart, Bruine Boszanger, Roze Spreeuw, Pallas’Boszanger, Bladkoninkje, Europese kanarie en over zee o.a. Alk, Parelduiker, Jan-van-genten, Zeekoeten, Zee-eenden enz.

Maar tussen al dit vogelgeweld ook de rust gevonden om paddenstoelen te zien. Tja, op de eilanden toch weer veel andere soorten. 

 

Waarnemingen


Bladkoning

Late Boerenzwaluwen nog tot half oktober overvliegend.

Begin oktober pleisterde enkele dagen een Bladkoninkje( foto), bij de ingang Biskopsreed naar de Duurswouderheide. Het vogeltje heeft zich ook fraai laten zien.

 

Grote Gele Kwikstaart

Grote Gele Kwikstaarten werden gemeld door Tiny Groustra (in haar tuin bij de vijver), door Oene Roelsma, Siep Luinenburg en ondergetekende (2 over het dorp op 18 oktober). Let er eens op. De soort is aan te treffen bij vijvertjes, plasjes en ook dammetjes in sloten.

 

Paddenstoelen:In het Venebos, tov. De Stripe, veel paddenstoelen. Een korte opname: Toefige Labyrintzwam, Witte Tandzwam, veel Russula’s, Boleten en Mycena’s. Nienke Stuiver meldde een aantal prachtige Porseleinzwammen op een beuk in de Slotsingel. Helaa


Toefige Labyrintzwam

In het Venebos, tov. De Stripe, veel paddenstoelen. Een korte opname: Toefige Labyrintzwam, Witte Tandzwam, veelRussula’s, Boleten en Mycena’s.

Nienke Stuiver meldde een aantal prachtige Porseleinzwammenop een beuk in de Slotsingel.

Helaas kan een paddenstoelenexcursie, wat wel in de planning lag, door Corona geen doorgang vinden. Maar goed, er is veel te zien tijdens een boswandeling.

 

Porseleinzwammen


Porsemeinzwammen

Nienke Stuiver meldde een aantal prachtige Porseleinzwammen op een beuk in de Slotsingel.

Helaas kan een paddenstoelenexcursie, wat wel in de planning lag, door Corona geen doorgang vinden. Maar goed, er is veel te zien tijdens een boswandeling.

 

Zoogdieren:

Een doodgereden Otterwerd gemeld langs de Klauwertswei te Siegerswoude. Het dier is opgehaald voor onderzoek.

 

Meldingen graag weer bij Koert Scholten: Liefst online op: kokoscho@xs4all.nl. Tel nr.542017.

 
Koert Scholten / oktober 2020

« terug naar overzicht artikelen