Artikelen

21-01


Frietzak-bekermos. Foto Koert Scholten

Nee, ik ga het niet hebben over corona. Of misschien toch even: Ik zie momenteel veel mensen in onze bossen en heideterreinen. Ongetwijfeld wandelaars die “er even uit willen”. En terecht. Je kunt wandelen om je lichamelijk en geestelijk weer wat op te laden en daarbij ook letten op dingen om je heen. De wandeling wordt dan nog intenser, zeg maar genieten, althans zo denk ik daar over. Er lijkt oppervlakkig niet zo heel veel te zien, maar let op: Direkt al om je heen: veel Mossen en Korstmossen in volle glorie. De natte periode is bij uitstek de tijd om uit te kijken naar mossen. Daarom wil ik het nu een keer daar over hebben.

 

Gaffeltandmos. Foto Koert Scholten

Tijdens mijn vele natuurwandelingen merkte ik dat er veel mossen groeien, waarvan ik niets wist (en nog steeds niet veel….). Ik wil de soorten een naam kunnen geven. Ook wil ik weten wat er zoal in onze omgeving groeit. Nou daar ben ik achtergekomen. Tjonge, wat veel soorten. En…prachtige namen. Inmiddels kan ik een kleine tweehonderd soorten mossen en Korstmossen redelijk op naam brengen. Daarnaast zijn mossen eigenlijk ecologische waakhonden. Zij wijzen de natuurbeheerder op de toestand van de bodem, van het milieu, van vervuiling enz.

 

Gele Korstzwam. Foto Koert Scholten

Voor de liefhebber zijn ze een bron van schoonheid. Neem dan ook een goede loep mee en geniet van de vorm. Tja en ik ontken het niet: ze zijn ook lastig, vervelend voor ons gazon en zo.

 

Gele Trilzwam. Foto Koert Scholten

Dan nog even de korstmossen. Deze vallen vaak minder op en zijn lastig op naam te brengen. Een goede gids wil wel wat helpen. De KNNV geeft enkele prima gidsjes uit. Zodra je ergens loopt zie je mossen en korstmossen. Tussen het gras, tussen de straatstenen, tegels, maar ook op het dak, houtwerken, hekjes, bomen, dode stronken enz. enz. Eigenlijk wil ik zeggen: Kijk eens goed om u heen, maak een foto (macro) kijk door een loep en geniet.

 

Kopjesbekermos

Bijgevoegd zijn meer afbeeldingen van mossen en korstmossen.

 

Roodgerande Houtzwam. Foto Koert Scholten
 

Smal bekermos. Foto Koert Scholten
 

Eikenmos. Foto Koert Scholten
 

Eikentrilzwam. Foto Koert Scholten
 

Fraai Haarmos. Foto Koert Scholten
 

Vogels

Een Roodborsttapuit bevindt zich vanaf december langs het fietspad naar Foarwurk. De soort doet pogingen om te overwinteren in onze omgeving. Er zijn er ook op andere plekken gemeld. Je ziet: Door de warmere winters proberen meer soorten om hier te blijven.

 

Ooievaars zijn ook nog steeds hier en daar te zien. Zo zat er 31 december eentje kort op het nest langs de Weverswal.

Nog steeds worden af en toe twee Kraanvogels gemeld langs de Nijefeansterwei of bij de Duurswouderheide.

Dat het gek gaat, bewijst ook een uit volle borst zingende Zanglijster voorin de Boskleane op 21 januari. Nabij Alde Drintse Wei al enkele weken koerende Houtduiven

 

Paddenstoelen:

Tijdens uw wandelingen kunt u ook genieten van de (vooral) veel Hout-, en Korstzwammen. Ik heb ook hiervan foto’s van enkele soorten bijgevoegd. Let er eens op.

 

Meldingen graag weer bij Koert Scholten: Liefst online op: kokoscho@xs4all.nl. Tel nr.542017.

 
Koert Scholten / januari 2021

« terug naar overzicht artikelen