Artikelen

24-09

Natoer Nijs 0ver september 2024

De herfst heeft weer zijn intrede gedaan. Na een mooie nazomer dan nu toch echt de weersomstandigheden die daarbij horen. Is het dan nu weer voorbij al die mooie waarnemingen? Integendeel, Ik vind zelf de herfst het mooiste jaargetijde. Niet om het weer direct, maar wel om wat er te zien is. Neem o.a. de vogeltrek: De ganzen die weer terugkeren, de vele trekbewegingen van bijv. Kievit, Vinken, Leeuweriken, Lijsters enz. En dan nog een de paddenstoelen. Er op uit dus.

Een triest bericht:
Vele Merels hebben het loodje gelegd door het (opnieuw weer verschenen) Usutu-virus. Van diverse waarnemers kreeg ik door dat ze een Merel in de tuin zagen rondkruipen (letterlijk). Compleet ingedoken. Inmiddels zie ik nauwelijks Merels in onze omgeving. Ik denk dat de stand zwaar getroffen is. Mogelijk dat ook andere lijsterachtigen zijn getroffen, maar dat weet ik nog niet. Het zou dan gaan om Zanglijster, Grote Lijster en zelfs Roodborst. Een melding van een dode Grote Lijster op Allardsoog voorspeld niet veel goeds. Is het nou ook zo dat ik nauwelijks Roodborstjes zie? Let wel: het zijn dan onze eigen broedvogels die getroffen zijn. Tijdens de naderende trek komen weer meer Lijsters en Roodborsten onze kant op. Mogelijk zijn deze (nog) niet getroffen door het virus. Ik zou graag meldingen van slachtoffers door krijgen. Breng ze niet en pak ze ook niet op met je blote handen. Het beste is dan begraven.

Goed, na deze trieste berichten verder wat leukere…

De vogeltrek:
Een jaarlijks terugkerende cyclus. In onze directe omgeving merken we er oppervlakkig niet heel veel van. Je zou naar een vast punt in de vroege ochtend kunnen gaan en daar een tijdje gaan observeren. Begin oktober is een goede tijd, maar de najaarstrek is al in vollen gang. De meeste zwaluwen zijn vertrokken richting zuiden. Zo ook Koekoek, Wespendief, Grutto, Kemphaan, Ooievaar, diverse piepers en zangvogels als Fitis, Grasmus, Braamsluiper, Vliegenvangers enz. Uit Noord en Noordoost Europa verschijnen dan groepen lijster als Koperwiek, Kramsvogel, Keep, Vinken, Sijsjes, Ganzen, Kleine- en Wilde Zwaan, om maar iets te noemen. Opeens zie je ook weer een wintergast bijv. Klapekster of Blauwe Kiekendief en in je tuin mezen, Kepen en bij winterweer ook Kramsvogel of Koperwiek.

Waarnemingen:

Vogels:

Roodpootvalken beleefden een flinke doortrek, waarschijnlijk door de oostelijke winden eind augustus en september. Op 15 september vloog er eentje laag over ons dorp. De meeste zijn echter gezien langs de kust en over de Waddeneilanden.

 

Roodpootvalk foto: Koert Scholten
 

IJsvogels werden gemeld op meerdere plekken en verschillende waarnemers. Een enthousiaste mw. Holleboom zag er eentje bij de vaart nabij Foarwurk.
Verder meldingen van Duurswouderheide (Martin Manson), de Duinen, Koningsdiep langs de Slotplaats en achter de Freulevijver. Ook waren er meldingen van de vaart te Waskemeer (Kreilen). Het lijkt dus goed te gaan met deze soort. (Mogelijke) broedgevallen zijn bekend.

 

IJsvogel foto: Koert Scholten
 

Op 6 september vloog een onvolwassen Zwartkopmeeuw over ons dorp richting zuid.

Een Zwarte Ooievaar werd op 1 september gezien overvliegend over de Duinen.

 

Zwarte Ooievaar foto: Koert Scholten
 

Ook op 1 september een Tapuit op de Duurswouderheide (melding Siep Luinenburg).

Visarenden werden eveneens gezien in deze periode (liefst drie).

 

Visarend foto Koert Scholten
 

Dagvlinders:

Dagvlinders lijken er toch nog een goede nazomer van te maken. In de tuinen veel meldingen van vooral Dagpauwoog en Kleine Vos. Ook af en toe een Gehakkelde Aurelia en Landkaartje en zelfs een Koninginnenpage. 

 

Gehakkelde Aurelia foto:Koert Scholten
 

Libellen:

Nog veel libellen tijdens de warme dagen. Vooral soorten als Bruine Heidelibel, Paardenbijter en Pantserjuffers. Ook meldingen van de Noordse Glazenmaker en alweer winterjuffers.

Nachtvlinders:
Een waarneming van een Pijlstaart is altijd prachtig. Op 18 september zat zo maar een Windepijlstaart in mijn tuin. Deze grote nachtvlinder (spanwijde 9 tot 12 cm) komt tijdens de trek (trekvlinder uit het zuiden) in klein aantal ook bij ons. Ze trekken ’s-Nachts, zodat het nauwelijks opvalt. Ze komen wel op licht en je kunt ze dan aantreffen. 

 

Windepijlstaart foto Koert Scholten
 

Paddenstoelen:

Het houdt nog niet over, maar ik verwacht binnenkort een explosie, gezien de voorspelde regenval.
Op dit moment zijn natuurlijk wel paddenstoelen te vinden, zoals Russula’s, Roodbruine Slanke Amaniet (foto), en leuk is de Kostgangersboleet (foto) die te vinden is op of bij de Aardappelbovist .

 

Roodbruine Slanke Amaniet foto: Koert Scholten
 

Kostgangerboleet foto: Koert Scholten
 

Natuurlijk ook veel meldingen van insecten, reptielen en vleermuizen. Zie hiervoor de website.

Dit is slechts een greep uit de vele waarnemingen van vogels in onze contreien. Iedereen bedankt voor de meldingen en foto’s.

Tip:
De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl.
Kies optie links en dan waarnemingen in Bakkeveen.
Verder kunt u een kijkje nemen op www.natuurverenigingen-opsterland.nl.
Op die site o.a. mededelingen en artikelen van onze vereniging.
Meldingen graag weer bij Koert Scholten:
Liefst online op: kokoscho@xs4all.nl. Tel. 0516 - 542017.

 
Koert Scholten / september 2024

« terug naar overzicht artikelen