Natoer Nijs over November 2024
Wintertje. Meteen daarna zomerse temperaturen. Waar gaan we heen? Kortom: kan de natuur deze snelle veranderingen aan? Je ziet soorten die zich bijzonder snel aan kunnen passen. Niet alle soorten kunnen daarin meekomen. Dit zijn dan ook de verliezers. Dit is geen nieuw fenomeen. Altijd zijn er wijzigingen geweest. Waar het om gaat is de enorme snelheid waarin dit gebeurt. De wijzigingen in de natuur worden goed gevolgd. Zo ook de planten.
Eind van dit jaar is er weer de ‘bloeiende plantenjacht’. Hierbij worden alle bloeiende planten geteld. U kunt meedoen. Dat kan via Floron of Waarneming.nl.
We zien ook wijzigingen in de vogelstand. Zo waren de Kramsvogels erg laat aanwezig uit Noordelijk Europa. Logisch, het is daar ook nog te warm. Ook ganzen, en dan natuurlijk de noordelijke, zoals Kolgans, Toendrarietgans, Kleine Rietgans en ook Brandgans, kwamen later op gang voor hun zuidelijke trek. De Kleine Zwaan en ook de Wilde Zwaan zijn nog nauwelijks aanwezig. Die tendens loopt al een aantal jaren. Meldingen van groepen noordelijke zwanen zijn dan ook welkom. Veel zwanen kiezen ervoor om in het noorden te blijven. Ze zakken wel af naar Denemarken, maar daar overwinteren steeds meer vogels. Wie ziet bijvoorbeeld nog een Bonte Kraai (zie foto)?
Ik herinner mij nog velden vol Bonte Kraaien in het winterhalfjaar in Drenthe en Groningen. Dat was dan wel 40 tot 50 jaar geleden… Ziet u er nu eentje, dan graag melden!
Er lijken toch weer meer Merels het dodelijke Usutu virus te hebben overleefd, gezien toch wel diverse waarnemingen.
Waarnemingen:
Vogels:
Blijf de komende tijd letten op doortrek en wintergasten. Vooral bij invallende kou en als het in het Noorden gaat vriezen.
De eerste Grote Zaagbekken zijn hier en daar weer gezien. Het zijn vaak onvolwassen vogels, die als eerste aankomen. Het kleed lijkt op vrouwtje (foto’s bijgevoegd). Ze zijn vooral aan te treffen op dieper water, bijvoorbeeld de zandgaten. Ook deze soort laat een sterk afnemende tendens zien in het aantal waarnemingen. Ook het Nonnetje (foto) is hier en daar weer gezien, vaak op dezelfde locaties als zijn grote broer de Grote Zaagbek. Beide vind ik prachtige eenden.
Een grote groep Kepen (foto) bevindt zich momenteel bij de Slotplaats. De soort zoekt samen met Vinken naar beukennootjes.
Een Zeearend werd op 24 november weer gezien boven de Duurswouderheide (M. Manson). Hij meldde ook een Houtsnip. Die zie je meestal met luid geraas opvliegen tussen de begroeiing.
Twee Kraanvogels vlogen op 4 november over het Koningsdiep bij de Mersken.
Planten:
De meeste zijn wel aangeland in hun overwinteringsstatus. Veel struiken zijn besdragend. Hiervan zijn mooie plaatjes te maken. Zie hierbij foto’s van Rode Bosbes en Wilde Kardinaalsmuts.
Paddenstoelen:
Nog steeds veel waarnemingen. Een aantal soorten zijn erg opvallend.
Neem bijvoorbeeld de Grote Sponszwam (foto).
Na een vorstperiode komen vaak diverse soorten Trilzwammen voor. Te noemen valt: Gele Trilzwam, Klontjestrilzwam (foto), Zwarte Trilzwam, Stekeltrilzwam en Eikentrilzwam.
Alle klonterig en gelatine-achtig vruchtlichaam. De Gele Trilzwam is in het bos het meest opvallend.
Dit is slechts een greep uit de vele waarnemingen van vogels in onze contreien. Iedereen bedankt voor de meldingen en foto’s.
Tip:
De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl.
Kies optie ‘links’ en dan waarnemingen in Bakkeveen.
Verder kunt u een kijkje nemen op www.natuurverenigingen-opsterland.nl.
Op die site o.a. mededelingen en artikelen van onze vereniging.
Meldingen graag weer bij Koert Scholten: Liefst online op: kokoscho@xs4all.nl. Telnr. 542017