Natoer Nijs over Februari en Maart 2025
Inmiddels is het voorjaar weer aangebroken. Wel wat wisselend en flinke temperatuurverschillen. Die sterke temperatuurswisselingen tussen dag en nacht zijn voor sommige dieren en planten niet om blij van te worden. Wat te denken van kikkers, padden en salamanders die, aangetrokken door de warmte overdag, hun winterverblijven verlaten en ´s-nachts hun tol moeten betalen doordat ze hun verblijven niet meer terug kunnen vinden en door de kou sterven. Ook voor planten is dit een punt. Maar goed, het voorjaar is aangebroken en te merken aan de toenemende zang van vogels en door het nu snel ontwikkelen van planten. Zie eens de bloeiende Sleedoorn, de bladontwikkeling van Meidoorn, Kamperfoelie en Vlier. Ook zijn er al meerdere soorten (dag)vlinders waargenomen.
Waarnemingen:
Vogels:
Groenlingen en Appelvinken lijken het na enkele magere jaren, weer een stuk beter te doen. Van diverse mensen krijg ik meldingen van vooral Appelvink. Deze prachtige vink is tot een zeer schaarse gast (tientallen jaren gelden), gekomen tot een vrij algemene broedvogel hier in het Noorden. De Groenling lijkt redelijk hersteld van het “Geel” virus. Wat is er toch aan de hand met al die virussen en vogelgriep?
Vorige keer maakte ik al melding van afname van mezen en Goudhaantjes. Nog eens tellingen in onze omgeving uitgevoerd (Slotplaats, Oude Bosch, Allardsoog). Inderdaad weinig mezen. Kuifmees en Matkop laten zich amper horen, Glanskop en Zwarte mees en ook Staartmees iets meer, maar lijken ook afgenomen. Goudhaantje idem (of ligt het een beetje aan mijn wat afnemende gehoor? De afname is ook landelijk waargenomen (bron: SOVON). Kool- en Pimpelmees zijn natuurlijk vrij talrijk, maar mis ik hier ook de hogere aantallen van weleer? Blij werd ik in het “Blauwe Bos”, waar nog flinke aantallen zitten. Ook een Kruisbek gaf daar acte de présence.
Verder meerdere zingende Grote Lijsters, meerdere Zanglijsters, Heggenmussen (Ook daar worden de aantallen minder…) verder al veel Tjiftjaffen en de eerste Fitissen. Nog geen Boerenzwaluw, maar dat kan nu zomaar.
Iets positiever: Putters doen het goed. Veel zingende vogels. De Ooievaar ook….
Over verdere soorten (Uilen, Roofvogels, Raven) in een volgend verhaal meer.
Waarnemingen:
De Boompieper liet op 25 maart zich weer zien en horen op de Duurswouderheide (Martin Manson).
Dodaarsjes baltsen op diverse dobben en vennen in Slotplaats en Oude Bosch. Het zou voor de beherende instanties een idee zijn om in het broedseizoen deze gebiedjes af te sluiten voor het publiek. Vooral loslopende honden (buiten de toegestane gebieden) zijn een ware crime. Dit geldt ook voor Reptielen en Amfibieën.
Een Casarca hield de gemoederen wat bezig. Hij zocht toenadering tot een Nijlgans, mogelijk zonder resultaat, want hij werd later alleen waargenomen. Dit alles omgeving Nijefeansterwei. De Casarca wordt h.t.l. gezien als een wilde soort…Grote aantallen van deze soort zitten in de nazomer vooral in de Veluwse Randmeren en het Lauwersmeer. Ze komen dan uit de grote meren (Bodenmeer) uit Zwitserland/ Oostenrijk. De soort is broedvogel in uiterst zuidoost Europa en Turkije.
Roodborsttapuiten worden op meerdere plekken gezien, zoals Duurswouderheide en Allardsoog, maar ook bij ruige bosjes in het landelijk gebied.
Dagvlinders:
Op de Duurswouderheide werd op 20 maart een Grote Vos gezien. Deze zeldzame vlinder wordt de laatste jaren hier meer gezien. Let er eens op. Kenmerkend is op de voorvleugel de vier zwarte stippen (Kleine Vos heeft er drie).
Ook de mooie Gehakkelde Aurelia werd al meerdere keren gezien.
Een vroeg Boomblauwtje vloog al op 6 maart in het Blauwe Bos.
Planten:
Gewoon genieten van al die zich ontwikkelende planten. Vergeet ook de prachtige bloesem van o.a. Sleedoorn niet. Een bezoekje aan een stinzentuin is aan te bevelen.
Tip:
De waarnemingen kunnen online worden bekeken op de website: www.natuur-bakkeveen.nl.
Kies optie links en dan waarnemingen in Bakkeveen.
Meldingen graag weer bij Koert Scholten:
Liefst online op: . Tel. 0516 542017