Artikelen

De Das (Meles Meles)

De laatste jaren komen er veel meer Dassen in Bakkeveen e.o. voor.

Vanuit Gaasterland en Olderberkoop hebben ze langzaam de omgeving van Bakkeveen herontdekt met zijn zandgronden, heide, bossen en natuurlijke hoogte verschillen.

Jaren geleden zaten er al Dassen in de Bakkeveense Duinen, maar na een lange tijd van afwezigheid nu dus weer terug van weg geweest.

Dassen zijn echte nachtdieren die zelden door mensen worden gezien, bovendien zijn ze bijzonder schuw en voorzichtig.Dassen zijn van oorsprong dagdieren welke als gevolg van bejaging hun levenswijze hebben veranderd.

Ga dan ook nooit zelf op zoek naar burchten om mogelijke verstoring te voorkomen.

 

De burchten

De burcht loopt in een netwerk naar de vele kamers van zo'n 50 cm doorsnede, die ze graven met hun krachtige voorpoten. De kamers die in gebruik zijn worden gestoffeerd met nestmateriaal waar de dassen overdag in slapen. Dit nestmateriaal kan bestaan uit gras, stro, bladeren, varens en mos. Dit wordt door de dassen tussen kin, borst en voorpoten geklemd en achterstevoren het hol in gesleept. Uit hygiŽnische reden wordt dit vaak verschoond.

In het voorjaar kan een kamer ook als kraamkamer voor de zeug worden gebruikt om jongen te werpen.

Bovengronds vlak bij de burcht zijn er vaak bomen die als krabbomen worden gebruikt, daarnaast maken ze ook gebruik van speelbomen voor de jongen.

Dassen graven ook latrines, waarin ze hun uitwerpselen deponeren, dit is ook bedoeld om hun territoria te markeren. Alles is verbonden met herkenbare vaste wissels of wildpaden.

Er bestaan ook zeer grote burchten waar de Dassen leven in een familiegroep (clan), die kan bestaan uit volwassen dieren, jongen van dit jaar, en jongen van vorig jaar (jaarlingen). In grootte varieert de clan tussen de 2 en 12 dieren.

 

Voedsel

Wormen vormen het belangrijkste voedsel van de Das, daarnaast eet hij ook veel granen, mais, kevers, vruchten en soms kleine zoogdieren. In de wijde omgeving kun je vaak graafputjes vinden waar de Das naar eten heeft gezocht.

 

Bedreigingen

Helaas zijn Dassen vaak slachtoffer in het verkeer. Bij een zogende moeder heeft dit helaas als gevolg verhongerende jongen. Ook verdrinking komt voor door het ontbreken van uittredeplaatsen in kanalen en vaarten, en zelfs zinloze stroperijen komen helaas nog voor.

 
Oene Roelsma / augustus 2020

« terug naar overzicht artikelen