Artikelen

De sluismuur in Bakkeveen.

De sluis in het centrum van Bakkeveen (bij het beeld van de Slûswachter) is omgeven met een sluismuur.
Deze sluismuur werd enkele jaren geleden (of vorig jaar) geheel schoongemaakt omdat het een uit de klauwen gelopen begroeiing was. Persoonlijk heb ik geen probleem met wat ruige begroeiing, maar anderzijds is het aanzicht van het dorp ook een punt.

Je merkt het al, ik ga in op de plantengroei. Er komen dan ook enkele zeldzame plantensoorten voor op de muur.
Hiervoor heb ik geput deels uit eigen waarnemingen en deels op meldingen van derden (via websites).

 

Muurleeuwenbek


Muurleeuwenbek, rechts in de muur van de sluis in Bakkeveen

Op 3 februari 2014, zag ik dat op de muur aan de oostkant (waar een groot deel van de dag de zon op schijnt), veel Muurleeuwenbek -Cymbalaria murakis- stond. Nu is deze plant niet echt zeldzaam in ons land, maar wel kenmerkend voor deze vindplaats: stenen muren. De plant is afkomstig uit Italië en voormalig Joegoslavië en in ons land in de 17e eeuw als sierplant van grachtmuren ingevoerd. Inmiddels heeft de plant zich ruim gevestigd op de hier voornoemde biotoop en kwam dus ook in Bakkeveen terecht.

 

Varenachtigen


Muurvaren

Anders is het met varenachtigen die eveneens op deze muren groeien.

In maart 2007 vond ik daar de Steenbreekvaren -Asplenium trichomanes-, een rode lijst soort. De soort trof ik na de “grote schoonmaak” niet meer aan. Het is een zeldzame soort.

De Muurvaren wordt gemeld in augustus 2008, augustus 2009. Deze plant vestigt zich vooral in de voegen van (gracht) muren. De soort werd ook begin 2014 hier weer aangetroffen. Deze soort is redelijk algemeen.

Natuurlijk groeien er nog diverse andere plantensoorten. Ook hierbij enkele woekeraars, maar de bovengenoemde soorten zijn toch de voor mij meest smaakmakende soorten.

Let er eens op.

 
 
Koert Scholten / februari 2014

« terug naar overzicht artikelen