Op de Finnekamp in Bakkeveen ligt, ingeklemd tussen twee grindtuintjes, een fleurig voortuintje waar insecten heel blij van worden.
Aan de hand van foto.s krijgt u hier een kleine rondleiding.
In dit hoekje van twee-en-half x drie-en-halve meter strooit eigenaresse Linda ieder jaar zaadjes van een wild bloemenmengsel uit. En ieder jaar is het opnieuw een verrassing wat er zoal aan wilde plantjes opkomt.
Dit jaar overheerst de dovenetel, iets wat Linda niet helemaal zint, maar die daarentegen wel veel bijen trekt.
Nu heeft ze in haar voortuintje aan bijen en ander vliegend spul nooit te klagen gehad. Het is namelijk verbazingwekkend hoeveel vlinders en insecten zo.n klein hoekje met wilde bloemen oplevert.
Linda, die graag fotografeert, ontdekte vorig jaar de mogelijkheid van soortenherkenning op internet en sindsdien heeft ze er een hobby bij.
Op deze gemakkelijke manier heeft ze in 2021 maar liefst vijftig soorten insecten in haar tuintje kunnen determineren. Verderop in dit verhaal vertel ik hoe dit werkt.
Naast een klein vlinderstruikje voor de vlinders, zijn er ook twee insectenhotelletjes in het tuintje te vinden. Deze hotelletjes hangen aan de voorste steigerhouten tafel, maar zijn vanwege het hoge groen niet zichtbaar op de foto.
Wat wel te zien is, is een stukje pijp met droge stengels die aan de regenpijp is bevestigd. Een leuk idee voor een eenvoudig insectenverblijf en gemakkelijk te maken.
Ook gemakkelijk te maken, al kost dit idee wel wat meer tijd, is de insectenpaal. Deze staat nog niet in Linda.s tuintje, maar die komt er hoogstwaarschijnlijk wel.
De insectenpaal van de foto staat in de tuin van Jacob Bosma.
Hij noemt hem ideaal voor een kleine tuin en geschikt voor solitaire insecten. Je hebt hiervoor een -liefst hardhouten- paal van 2 meter of meer nodig. Hiervan gaat ongeveer 30 cm of meer de grond in. Voor de bijna 300 gaatjes gebruikte hij verschillende maten boortjes. Voor de diepte van de gaatjes hield hij de maat van het boortje aan. Bijvoorbeeld bij een 12 mm boortje is de diepte 12 cm. De gaatjeskant van de paal hoort aan de zonzijde in de tuin te komen.
Heeft u misschien nog een klein hoekje in uw tuin over, overweeg dan eens -net als Linda heeft gedaan- het met een wild bloemenmengsel in te zaaien.
Daarmee zaait u niet alleen geluk voor de insecten en voor uzelf, maar helpt u ook een handje om de bio-diversiteit te vergroten. En dat laatste is hard nodig!
Wat bio-diversiteit precies is, kunt u lezen in een artikel van Claartje Slofstra d.d. januari 2021 : KLIK HIER!
Gemakkelijk soorten herkennen:
1. Ga naar www.waarneming.nl
2. Klik op het hokje Invoeren en dan op Waarneming
3. Voer een foto in, in het betreffende vak Uploaden.
Het beste is een foto die van dichtbij van het insect of ander dier is genomen.
Voor een beter resultaat kunt u de foto ook bijsnijden en-of de foto in een fotobewerkingsprogramma scherper maken.
4. Als u de foto ingevoerd hebt, verschijnt de naam in beeld .
5. Vervolgens verwijdert u de foto weer door onder de foto te klikken. Nu kunt u weer een volgende foto invoeren.
Let op:
Soms worden meerdere opties gegeven met daarbij het percentage aan zekerheid. Zijn de percentages van meerdere voorspellingen vrijwel gelijk, ga dan naar Google. Voer 1 van de namen in en klik op Afbeeldingen. Zo kunt u uw foto met de afbeeldingen op Google gaan vergelijken en tot een juiste keuze komen.
Veel succes ermee!
Tenslotte plaats ik hieronder nog enkele foto.s van Linda.
Lijkt het fotograferen en determineren van insecten u ook wat toe?
Probeer het eens, er gaat een wereld voor u open.
En vergeet dan niet een leuk hoekje insectengeluk in uw tuin te maken!
Dirry Rietveld