Artikelen

Lente Excursies (nr. 1 en 2) 2022


foto Tiny Groustra
 

Lente excursies

Tweemaal zijn we alweer onderleiding van Koert Scholten het veld in geweest. De avonden zijn al zo lang licht dat er na 19.00 uur nog voldoende tijd is voor mooie waarnemingen in het veld. Juist dan eigenlijk, want vogels zingen graag in de vallende avond.

Wijnjeterper Schar

De eerste excursie, naar het prachtige terrein Wijnjeterper Schar, was zeer de moeite waard. Het was niet echt koud, maar door de forse regens van de dagen ervoor was het terrein erg nat. We hebben daarom maar een kort stuk van het gebied kunnen doen. Ondanks dat was er toch veel te zien, o.a. een eerste zingende Boompieper, Geelgors, Rietgors, Fitissen, Tjiftjaf, een Torenvalkje, een Ooievaars, Reigers.

Heide van Allardsoog

De tweede excursie, naar de Heide van Allardsoog, was bijzonder druk bezocht: 22 deelnemers! Koert Scholten, die -zoals steeds- de leiding had, kon natuurlijk moeilijk iedereen bereiken; je wilt ook niet met veel stemverheffing gaan werken, dan vliegen de vogels juist weg. Ook qua vogels was het drukker. En het weer was buitengewoon mooi, helder blauwe lucht en fraai strijklicht in de avond.

We zagen en hoorden veel bijzondere soorten; klap op de vuurpijl waren drie Beflijsters die een ererondje kwamen draaien boven onze hoofden, toen we over de heide terug liepen naar de P-plaats bij de schaapskooi. Zij bezoeken het terrein bijna ieder jaar tijdens de trek (ze broeden noordelijker en overwinteren zuidelijker); een fijne pleisterplaats kennelijk. Ze hebben een witte bef (een slabbetje lijkt het). 

 

Beflijster
 

We troffen in het ven bij het conferentieoord Nieuw Allardsoog een Dodaarsje en hoorden zijn zachte, wat nasale mekkerende geluidje. Daar in het bos en in de open heide zaten verschillende zangvogels: diverse Boompiepers, Boomleeuwerik, Geelgors, Roodborsttapuit, Zwartkop, Tjiftjaf, Zwartkop, Fitis,.

Verschillende mezen, o.a. de Glanskop. Het is altijd het meest leerzaam om in het veld de vogelgeluiden zelf te horen en te leren herkennen; beter dan van een digitaal middel (hoewel dat ook best wel eens behulpzaam kan zijn!).

Ook veel bloeiende planten. Vraag is altijd: de (wilde?) herkomst, zoals Lelietje-van-dalen , Lievevrouwebedstro, Groot nagelkruid, Bonte Gele Dovenetel, Boshyacinth, maar goed het zijn wel prachtige planten. Wel wild zijn o.a Salomonszegel, Look-zonder-look, Stinkende Gouwe en meer van die aparte namen.

Volgende excursies

De volgende excursies zijn 3 mei (Jan Durkszpolder) en 10 mei (Fochteloerveen). Wanneer de groep weer groot is zullen we het gezelschap splitsen in twee groepen; er zal een reservegids aanwezig zijn.

Weer 19.00 uur verzamelen bij het sluisje in Bakkeveen.

 
Claartje Slofstra / april 2022

« terug naar overzicht artikelen