Artikelen

Nacht van de nacht in het Oude Bos

Met de Natuerferiening kun je echt van alles meemaken. Bukkend en soms zelfs kruipend begaf men zich door de Slotplaats bij de paddenstoelen excursie, en in het duister kon je de natuurvrienden ook aantreffen, midden in de nacht, in het Oude Bos!

De groep ging vanaf de Stripe om elf uur van start onder leiding van Jouke Bouius. In een flink tempo liep de rij deelnemers een bospad in vanaf de Duurswâldmerwei.

Dat was wennen. Geen lichtje erbij, natuurlijk, het ging juist om het ervaren van de nacht! Je gaat je voeten hoger optillen bij iedere stap, bent bedacht op oneffenheden die je (uiteraard) niet kunt zien, je spert je ogen wat wijder. Goed de man vóór je in de gaten houden! Niet vallen! Niet van het pad af raken!

Geleidelijk went het en merk je dat je toch veel meer ziet dan je aanvankelijk dacht. Al je zintuigen staan op scherp, je luistert met meer aandacht naar geluiden (ritselt daar iets? Hoor ik daar ganzen overtrekken, heel hoog?). Dan hoor je Koert mompelen: daar hoorde ik een overtrekkende koperwiek, dat is trek. Sommige mensen horen toch werkelijk alles…. Je ruikt met meer aandacht: daar lopen paarden, ik ruik paardenmest en paardenzweet.

Jouke Bouius en Douwe Klijnstra hadden een bijzonder mooie route uitgezet, met afwisseling van zeer donkere bospaden, open plekken waar je ineens in helder maanlicht liep, doorkijkjes in waterpartijen die ineens het maanlicht weerspiegelden. Dwarsliggende takken en boomstronken had Jouke de dag tevoren nog grotendeels verwijderd.

Bij de Freulevijver was er een korte pauze, waarin Jouke een treffend verhaal voorlas: een dialoog tussen twee bomen, waarvan er één zo graag dun en slank wilde zijn als een berk, en de ander hem tot het inzicht bracht dat je eigen gestalte, met eigen stam en takken en blad, ruisend in de wind, toch altijd het beste zijn.

Aangekomen bij het Koningsdiep werden we gewezen op de rosse gloed aan de horizon: de lichtvervuiling van de wereldstad Drachten. Zeer duidelijk. 

 

Terugkerend naar Bakkeveen zie je al die lichten, al die lantarens, wat een onzin, zoveel licht…… 

Zo’n wandeling maakt weer eens goed duidelijk hoe ontzettend veel lichtvervuiling er is, hoe we gemakkelijk met minder toe zouden kunnen. Je realiseert je hoe verstorend het voor de nachtdieren moet zijn als er veel licht is. Nachtdieren moeten zich juist ànders oriënteren.

Het was een bijzondere ervaring. 

 

Vanaf Allardsoog werd deze foto genomen enige tijd geleden.

Lichtvervuiling van de voetbalvelden bij Bakkeveen, daarvandaan goed te zien. 

 
Claartje Slofstra / oktober 2018

« terug naar overzicht artikelen