Het is weer voorbij die mooie zomer die zomer die begon zowat in mei.....(wie kent het liedje niet van Gerard Cox uit 1973)
Ondertussen is het in de tuin nazomer geworden, maar als het goed is nog niet bloemen- en insectenloos. Alhoewel er door de droogte niet zoveel bloemen en insecten waren te zien, zo weinig vlinders, wel veel koolwitjes, althans bij ons in de tuin.
Het een en ander is zich toch weer wat aan het herstellen. Veel vlinders en andere insecten hebben meerdere generaties per jaar en elke generatie heeft behoefte aan voedsel. Hopelijk kunnen we ze helpen d.m.v goede nazomer-herfstbloeiers zoals anemoon, herfstasters, zonnehoed, verbena, maagdenpalm en vetmuur.
Her en der staan nu uitgedroogde stengels. Laat ze vooral staan, b.v. de dropplant, koolmezen zijn gek op de zaden van de uitgebloeide bloemen en veldmuisjes klimmen naar boven om ook nog wat mee te pikken.
Veel insecten overwinteren in dood plantmateriaal.
Ideale tuinplanten, bomen en struiken zijn de soorten die zowel zomers een nectar-en stuifmeelrijke bloei (insecten) als zaden, bessen of vruchten leveren in het najaar. Zonnebloemen, grassen, kaardebollen, distels, elzen, haagbeuken en beuken leveren eiwit-en vetrijke zaden. Het is geweldig om te zien dat menig boer aan de rand van zijn maisveld zonnebloemen heeft staan!
Meidoorn, sleedoorn, hondsroos, lijsterbes, hulst geven sappige bessen. Fruitbomen zijn leuk voor de mens, maar laat vooral ook wat liggen. Lijsterachtigen zijn er dol op. Slakken, pieren en pissebedden: prima vogelvoedsel.
Her en der worden binnenshuis alweer de nodige insecten gesignaleerd die een droge en warme overwinteringsplek zoeken. Spinnen en lieveheersbeestjes hebben hier een handje van. Laat de dieren gewoon met rust. Ze doen geen kwaad, zijn niet vies, hebben recht van leven en vervullen een belangrijke rol in het voedselweb.
Scheelt weer een schoonmaakrondje!