De Natuurvereniging Bakkefean is het “Project regentonnen” gestart. We willen subsidie krijgen voor de aanschaf van regentonnen, waardoor we regentonnen goedkoop kunnen aanschaffen. Mogelijk kunnen we u zelfs ondersteunen bij het aansluiten van uw regenton. Meer informatie over dit project volgt spoedig.
In de nabije toekomst zullen wereldwijd grote problemen ontstaan op het gebied van de watervoorziening: te weinig schoon drinkwater, te weinig water voor sanitatie en te weinig water voor landbouw, industrie en andere voorzieningen. Een belangrijke oorzaak is verspilling. Een hoogleraar die zich bezig houdt met drinkwatervraagstuk voorspelde dat in de toekomst oorlogen zullen ontstaan vanwege het te kort aan schoon drinkwater.
In Nederland merken we steeds vaker dat de zomers heter en vooral droger worden. Het is nu het derde jaar achtereen dat we te maken hebben met extreme droogte. Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, hebben we in augustus een hittegolf die weer records verbreekt. De vorige jaren was het neerslag tekort zo extreem dat de grondwaterspiegel blijvend lager werd. Dit heeft gevolgen gehad voor dieren, boeren en veel bomen. Planten kwijnden weg of gingen dood. Dit voorjaar hebben we een natte periode gehad, maar ondanks de overvloedige regen hebben we nu ook alweer een bovengemiddeld neerslag te kort. Daarom is het zaak om zuinig om te gaan met het water.
Zelf ben ik op vakantie geweest in Winterswijk en de Veluwe en op deze hogere zandgonden is het neerslagtekort nog zichtbaarder en problematischer. Doordat het zand het water niet vasthoudt, is het daar een droge en dorre stoffige bende. Wat ik echter zag is dat erg veel mensen druk bezig waren met het dagelijks sproeien van hun gazons met drinkwater in een poging om het gras groen te laten blijven. Drinkwater moet je eigenlijk niet gebruiken voor gras, omdat gras zich snel hersteld wanneer het weer gaat regenen. Je kunt eigenlijk wel stellen dat gras het taaiste onkruid is dat er bestaat. We zullen wellicht nog aan de situatie moeten wennen dat door het veranderende klimaat ons omgeving er in de zomer vaker geel en dor zal uitzien.
Wil je het milieu een handje helpen en daarbij kosten besparen op je waterrekening? Denk dan eens na over het aanschaffen van een regenton. Zo bespaar je jaarlijks vele liters kostbaar drinkwater en daarbij is het beter voor de planten omdat het regenwater nauwelijks kalk bevat. Ook worden witte kalkringen op potten voorkomen. Bovendien is drinkwater voor planten ook te koud. Door hemelwater (regenwater) op te vangen met een regenton kun je heel makkelijk besparen op het gebruik van drinkwater. Het enige dat je nodig hebt is een regenton (kunststof of van hout) en eventueel een regenautomaat. Afhankelijk van het dakoppervlak heb je al snel je regenton vol (je realiseert je dan pas hoeveel water ongebruikt het riool inspoelt). Het aansluiten van een regenton op de regenpijp is een kestie van een halfuurtje. Een regenautomaat zorgt ervoor dat het regenwater de ton inloopt en wanneer deze vol is- het water naar het riool loopt- zodat de ton niet overspoelt. Verder kun je makkelijk met een verbindingslang regentonnen aan elkaar koppelen om zo de capaciteit te vergroten. Een regenton met een grote opening is handig als je van snelheid houdt. Je kunt dan nl. de gieter er in zijn geheel in de ton duwen zodat deze snel vol loopt. Als je voor een ton met een kraantje kiest, dan gaat dat langzamer en je hebt een voetstuk nodig waar de ton op moet staan.
We hebben bij dit project ook de samenwerking gezocht met “Doarpstún Bakkefean”. Iemand vanuit Doarpstún heeft gekeken of binnen het dorp mogelijkheden zijn voor subsidie (dorpsbudget en de vlooienmarktcommissie). Hij heeft ook contact gezocht met een handelaar die bereid is korting te geven.
De Natuerferiening heeft steun gevraagd aan Vitens en het Wetterskip. Wetterskip verwees naar de gemeente; daar zullen we het ook aankaarten.
· Geef de tuin eens per week een grotere hoeveelheid water in plaats van elke dag een beetje. Uw tuin blijft groen, terwijl u elke dag tientallen liters water bespaart. Bovendien worden uw planten sterker en houden ze beter water vast.
· Geef water dat overblijft bij het koken aan uw planten. Dit water wordt vaak weggegooid, maar uw planten zijn er blij mee. U hoeft het alleen op te vangen en af te laten koelen.
· Kies voor planten in de tuin die minder water nodig hebben.
· Sluit een regenton aan zodat u regenwater op kunt vangen. Dit water kunt u vervolgens gebruiken om de tuin te besproeien.
· Hebt u een condensdroger? Gebruik dit water voor de planten in uw tuin en/of op uw balkon.
· Gebruik een gieter. Een tuinslang gebruikt zo'n 100 liter drinkwater per kwartier. Met een gieter kunt u uw planten gericht, dicht bij de wortels, water geven en verspilt u geen water.
· Geef uw planten water op een moment dat ze niet in de zon staan. Wanneer u uw planten water geeft terwijl ze in de volle zon staan, verdampt een groter gedeelte van het water.