Artikelen

Rode eekhoorn

Rode eekhoorn (Sciurus vulgaris)

Wie wel eens in de bossen rond Bakkeveen wandelt heeft een grote kans om een Rode Eekhoorn  (Sciurus vulgaris) te zien. Deze mooie doch schuwe knaagdieren springen vaak hoog in de bomen van tak naar tak en zitten vaak aan de verkeerde kant van de boomstam, voor wie hem observeren of fotograferen wil.

 

​Herkenning/voorkomen

De Rode Eekhoorn is te herkennen aan zijn roodachtige kleur, witte borst/buik en een niet te missen rode pluimstaart. Wie het geluk heeft om een Rode Eekhoorn een tijdje te mogen observeren, ziet ook de rode pluimen aan zijn oren.

Rode Eekhoorns voelen zich thuis in zowel loof- als naaldbos. In de wintermaanden is de kans zeker aanwezig dat Eekhoorns naar de bebouwing toe trekken om zich te goed te doen aan o.a. vogelvoer (pinda’s etc.)

 

Voedsel


Het menu van de Eekhoorn bestaat voornamelijk uit boomzaden als eikels, noten en kegels van naaldbomen. Afhankelijk van het voedselaanbod worden ook knoppen, bladeren, bessen, rupsen, paddenstoelen, jonge vogels en eieren toegevoegd aan het menu.

 

Bedreigingen

De Rode Eekhoorn is in Nederland bij wet beschermd, maar uiteraard zijn er enkele bedreigingen voor deze dieren. Zo zijn de Havik, Vos en Boommarter natuurlijke vijanden die allen rond Bakkeveen voorkomen.

Een andere bedreiging is de toename van de ‘exotische’ Grijze Eekhoorn, die is overgekomen vanuit Azië en Noord-Amerika en is losgelaten of ontsnapt. Deze buitenlandse Eekhoorns kunnen virussen of ziektes bij zich dragen waar ‘onze’ Rode Eekhoorn niet resistent tegen is.

Daarnaast is de versnippering van leefgebieden een belangrijke reden voor de achteruitgang. 

 

Trend

Na een uitbraak van een virus in de jaren ’60, die vele Rode Eekhoorns heeft doen verdwijnen, is de populatie vandaag de dag weer redelijk hersteld.

De Rode Eekhoorn is door de Nederlandse Zoogdierenvereniging uitgeroepen als soort van het jaar 2014. Dit houdt in dat er landelijk meer aandacht wordt besteed aan deze soort en dat er zo veel mogelijk waarnemingen worden verzameld om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid van deze soort.

Waarnemingen van Eekhoorns (en andere dieren/planten) mogen ten alle tijde worden doorgegeven op:

 
Sjouke Scholten / december 2014

« terug naar overzicht artikelen