Artikelen

Tuinadvies voor de winter

Zo aan het eind van het jaar zit ik vol goede voornemens voor het nieuwe jaar en ik denk dat ik niet de enige ben.

Tja, daar zit je dan met je goede voornemens. Meer sporten, minder eten, eindelijk de schuur opruimen. Heel mooi natuurlijk, maar voeg er vooral eentje aan toe: die van de steenbreek. Haal dit voorjaar eens wat bestrating weg uit je tuin vervang dat door GROEN in welke vorm dan ook! Vervang de schuttingen door hagen of laat op zijn minst de houten schotten met planten begroeien.

Maak de tuin natuurlijk en aantrekkelijk voor insecten, vogels en wellicht zelfs amfibieŽn. Prettig voor de beesten, maar vooral ook voor jezelf. Zo kunnen we in de winter ook zo genieten van dode planten, ze kunnen sieraden worden in je tuin. Luie of vooruitziende tuiniers worden 's winters beloond! Een uitgebloeide berenklauw, kaardenbol, judaspenning, een pol hoge grassen of een groep dropplanten.

 

Bij ons in de tuin heb ik menig dropplant staan waar van de week nog wel 10 putters op af kwamen om te genieten van de zaden.

De uitgebloeide planten voorzien de vogels van broodnodige zaden en bieden grut als spinnen en insecten en hun eitjes een plek om de winter door te komen, laten staan dus!

Als de vorst over de uitgebloeide planten een laag kristallen drapeert, worden de bloeistengels prachtige kunstwerkjesÖ

Een kleurrijk en inspirerend 2018 toegewenst!

Ann

 

foto: peter v. wieringen , roots
 
Ann Nijland / december 2017

« terug naar overzicht artikelen