Artikelen

TUINWERK

Daar dromen we allemaal van: nooit meer wieden. Door het zachte weer zie ik al weer heel wat onkruid staan!

Maar je kunt een heel eind komen door het gebruik van mulch: een afdeklaag, die uit van alles kan bestaan, zelf gebruik ik houtsnippers wat goed bevalt maar ook cacaodoppen tot kokosvezel is mogelijk.

Minder onkruid, minder slakken en minder katten in de tuin.

Minder, minder, minder, waar hebben we dat eerder gehoord? Die claims zijn niet allemaal wetenschappenlijk bewezen, maar het zal duidelijk zijn dat in grond die met een laag cacaodoppen bedekt is onkruid minder kans maakt.

Echter, cacaodoppen kunnen wel gevaarlijk zijn voor honden. Vooral de verse cacaodoppen bevat net als chocola nogal wat theobromine, giftig voor honden. Houd ze in de gaten totdat de cacaodoppen zijn verteerd.

Maak de laag houtsnippers of cacaodoppen 5 cm. dik en zorg ervoor dat vaste onkruiden, zoals winde en zevenblad, grondig verwijderd zijn. Een gunstig effect van cacaodoppen is dat ze de grond vochtig houden. En nadat de doppen zijn verteerd, verbeteren ze de structuur van die grond. Ze zeggen dat cacaodoppen slakken uit de tuin houden. Daar is wat voor te zeggen. Slakken houden niet van scherpe kantjes van de cacaodop.

Soms wordt een tuin voor een groot deel betegeld, de voeg wordt zo smal mogelijk gehouden, want hoe minder er in de voeg groeit, hoe beter. Zo'n verhard vlak oogt nogal steriel. Maar de moderne leeftuin en weinig tijd vraagt kennelijk om verharding.

Als je nu toch geen gedreven tuinier bent of als je weinig tijd hebt voor de tuin zou je het terras ook wat groter kunnen maken, waarbij je op het zitgedeelte de voegen dichtsmeert, maar op het ongebruikte deel de voegen open laat of zelfs beplant. Want waarom zou je geen gebruik maken van het feit dat veel planten graag in voegen groeien? Dan wordt een kale vlakte toch een beetje tuin, zelf strooi ik in de voegen wat kruidenzaden, b.v. tijm, de heerlijke geur komt je zomers tegemoet als je over je terras loopt. Kleine viooltjes komen spontaan op tussen de voegen. Het is echt een vrolijk geheel. En-niet onbelangrijk- het hemelwater kan weg. Geen plas op het terras!

Denk niet dat zo'n begroeid terras volledig onderhoudsvrij is; ook daar zal af en toe gewied moeten worden, maar het onderhoud is er een stuk minder dan b.v. in een border. Met een uurtje in de maand ben je in een betegelde tuin wel klaar. En ondertussen kun je echt genieten van wat er zoal tussen de tegels opkomt.

Geniet ze dus!

o.a. uit de tuinscheurkalender

Ann Nijland

 

 
Ann Nijland / februari 2019

« terug naar overzicht artikelen