Artikelen

Wat kunnen we doen om de egel de winter door te helpen?


foto Rietveld

Egels zijn gek op voedsel uit je tuin. Ze eten graag slakken, insecten, zoals kevers en rupsen, jonge muizen en vogeltjes, maar ook kikkers en hagedissen. De droogte van afgelopen jaren heeft het alleen heel lastig gemaakt voor egels om genoeg voedsel te kunnen vinden. Ze moeten goed opgevet de winter in, anders raken ze ondervoed en overleven ze misschien de winter niet. Je kunt de egel enorm helpen door je tuin egelvriendelijk te maken en hen te helpen aan voeding en een fijne plek voor hun winterslaap. Hieronder meer tips over hoe je de egels de winter door kunt helpen.

 

1.
Maak een rommelhoekje voor egels door van bladeren en takjes een hoopje te maken onder een struik of heg. Ook in een composthoop of stapel boomstammetjes liggen egels graag voor hun dagelijkse dutje en winterslaap.

2.
Plaats een egelhuis in je tuin. Deze zijn kant-en-klaar te koop, maar het is nog leuker om deze zelf te maken. Maak een doos van minstens 30 cm breed, 40 cm diep en 30 cm hoog van ongeverfd, onbehandeld hout. Aan de korte zijde maak je een opening van 15 bij 15 cm. Leg binnenin wat hooi, zacht stro of droge blaadjes en zorg voor een goede ventilatieopening. Plaats het egelhuis met de opening weg van het noorden of noordoosten om tocht te vermijden.

3.
Laat je tuin in de herfst gewoon zoals het is. Daarmee bedoelen we dat je gevallen bladeren gewoon tussen de planten laat liggen. Egels houden van een tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes. Hier komen namelijk veel insecten op af en dat eten ze graag. Niet alleen fijn voor de egels, je maakt hier ook vogels en andere dieren blij mee.

4.
Zet een schaaltje water in de tuin en een kleine hoeveelheid voedsel zoals speciaal egelvoer, kattenvoer of hondenvoer. Zet geen melk neer, want daar krijgen ze diarree van.

Heb je een tuin met een schutting? Maak dan wat openingen aan de onderkant, zodat egels naar de tuin van de buren kunnen. Ook leuk om samen met alle buren een egelsnelweg te maken!

Bron: It Fryske Gea

Zie ook:
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/help-egels-de-winter-door

 


En hieronder ook nog tips van de Egelwerkgroep.

 

 
Claartje Slofstra / november 2022

« terug naar overzicht artikelen