Artikelen

Werkweek van VMBO-ers in de Bakkeveensterduinen

Stage in de Bakkeveenster duinen


Van 24 tot en met 28 oktober kwamen 60 leerlingen van het Nordwin College uit Leeuwarden voor een werkweek naar Bakkeveen; de klassen 3 en 4 van de gemengde leerweg van het VMBO groen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar. 

 

afvoer berkenstammetjes

In samenwerking met het Fryske Gea gebeurt dit al meer dan 10 jaar achtereen. Ko Maring van It Fryske Gea bespreekt met Geert Louwes, docent bij het Nordwin college, welke werkzaamheden gewenst zijn en wat er mag en niet mag. Docenten houden toezicht bij het werk in het terrein. Deze dagen zijn een onderdeel van hum maatschappelijke stage.

 

Wat doen de leerlingen allemaal?


Kunstwerk van bladeren en dennenappels

De leerlingen verrichten overdag veldwerk in de Bakkeveenster duinen: opschot van grove den en berk verwijderen, bomen zagen, zelfs kunstwerken vervaardigen bladeren, takken, van alles. Dit laatste gebeurt voor de scholing in het vak ‘bloem en design’.

Geert Louwes, die deze werkweken organiseert, legt uit: de leerlingen oefenen diverse technieken op deze manier. Voor hun latere werk, veelal agrarische en ‘groene’ beroepen, is dit reuze nuttig.

 

De natuur van de Bakkeveenster heide profiteert er nu van, het Nordwin College ook. De gemengde groep (20 jongens, 40 meisjes) was op verschillende plekken in de duinen aan het werk. Er klonken vrolijke stemmen over de heide, het was een bijzondere aanblik voor de voorbijkomende wandelaar.

 

De jeugd de natuur in

Dat is iets moois: de jeugd de natuur in, actief bezig zijn en contact maken met de natuur. Zo kweken we hopelijk ook bij de jeugd de liefde voor de natuur verder aan; deze werkweek van het Nordwin College is een van de voorbeelden waar het al gebeurt. Compliment!

 
Claartje Slofstra / november 2016

« terug naar overzicht artikelen